Acte a la plaça. L’hem acabat amb la cançó d’En Pol petit.

Fa 10  anys es va descobrir una placa a la plaça que ens recorda un passat tràgic junt amb les marques que encara podem veure a la façana i que  són un testimoni d’aquells fets terriblement cruels. Un dia com avui 30 gener, però de 1938, – fa just 80 anys – aquesta plaça va ser bombardejada per l’aviació italiana, en plena guerra civil espanyola, causant un gran nombre de víctimes, la majoria nens i nenes que s’hi havien refugiat. Volem avui en aquest acte recordar totes les víctimes d’aquells atacs i per extensió a totes aquelles que ho són de guerres d’arreu del món, alhora que reivindiquem els valors universals de la pau i la justícia.

Ens entristeix, però a l’hora sabem que recuperar i transmetre la memòria històrica com a salvaguarda fonamental, ha de sevir per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació dels Drets Humans tal i com va fer el Parlament català el passat dia 23 de gener en realitzar l’Acte institucional amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

El  30 de gener es commemora el Dia Escolar de la No Violència I la Pau. A l’escola durant aquesta setmana realitzem activitats per fer més evident la necessitat d’una cultura on el llenguatge (musical, plàstic, oral o escrit) sigui el mitjà per resoldre les diferències i promoure la cultura de la  No violència i la Pau.

Cada any proposem  diverses activitats que giren entorn a un tema central, enguany la proposta ha estat la creació de l’  “Abecedari per la Pau”. L’ “Abecedari per la Pau” és el resultat d’un treball que hem dut a terme a totes les classes de l’escola i està format per 27 lletres que ens volen transmetre un pensament, una idea, un poema, un missatge…

Les lletres necessiten combinar-se per formar paraules i les persones necessitem ajudar-nos i treballar junts perqè puguem assolir el nostre compromís amb una societat que rebutja la violència i reafirmar-lo amb una societat de pau, solidària, diversa i que vetlla per la justícia.

El fil conductor d’aquest abecedari és senzill però bàsic pel progrés humà: les paraules han d’estar sempre per damunt de la violència i les lletres són la base de les paraules que hem  de fer servir per entendre’ns. Sota aquesta idea de voler treballar en comú per la pau hem elaborat aquest abecedari.

A la plaça hem cantat tots junts una cançó que reclama el dret a que qualsevol infant pugui disfrutar de la seva infantesa utilitzant un llenguatge comú a totes les persones: la música.

El mitjans de comunicació se’n fan ressò!

Fa 80 anys del bombardeig de l’aviació italiana a la plaça de Sant Felip Neri