Plaça Sant Felip Neri, 6 – 08002 Barcelona. Tel 93 301 12 96 i 676 87 46 92

Fem salut!

FEM SALUT  és una comissió formada per  diferents membres de la comunitat educativa (Alumnes, Professors i Pares) i que compta amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’ Equip de Salut Comunitària (ESC).  El seu objectiu bàsic és la promoció de la salut a l’escola i la promoció d’entorns i conductes saludables introduint propostes de millora a l’ escola.

Els projectes que actualment s’estan duent a terme són:

1.- A l’educació Infantil:
  • Començar a practicar de manera autònoma habilitats treballades durant la primera infància:

Rentar-se sols les mans, eixugar-se després d’anar al lavabo, agafar l’habilitat per rentar-se les dents amb acompanyament, que es moquin sols, utilització del got propi, el descans al migdia…

  • Els infants d’aquestes edats, a més de reforçar i fer seves les rutines que els permetran tenir uns hàbits saludables…han de saber:

PER QUÈ HO FAN? i EN QUIN MOMENT S’HA DE FER. Facilitant així…  L’observació del propi cos i que prenguin consciència de la necessitat de tenir uns bons hàbits a diari.

2.- PLA DE CONSUM DE FRUITES A LES ESCOLES:

Enguany el nostre centre participa en el Pla de Consum de Fruita a les escoles promogut per la Generalitat de Catalunya amb l’ajuda financera de la Unió Europea. Aquest pla consisteix a distribuir gratuïtament fruita als escolars d’educació infantil i de primària.

Els objectius són:

  • Conscienciar del benefici de l’augment del consum de fruites i verdures, i aprendre la diversitat, característiques, producció, estacionalitat, etc.
  • Proposar el consum de fruites com una alternativa excel·lent al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional.

El pla consisteix en complementar l’esmorzar o el berenar amb fruita durant tres dies d’una setmana de cada mes.

3.- PROJECTE POIBA:

La nostra escola participa en el projecte POIBA (projecte d’obesitat infantil a les escoles de Barcelona). Aquest projecte està dirigit als alumnes de 3r de primària i té com a objectiu conèixer els hàbits saludables i principals factors de risc de la població escolar amb la finalitat de donar resposta a aquesta problemàtica. Aquest curs el Projecte entra en la seva fase final, on tindrem les valoracions i mesures de suport per millorar els hàbits saludables dels nostres alumnes.

4.- PASE:

Programa de prevenció centrat especialment en la prevenció del consum de tabac. Adreçat als adolescents escolaritzats al 1r curs d’ESO.

5.- CANVIS:

Programa de promoció dels hàbits alimentaris saludables i l’activitat física en l’alumnat de 2n curs d’ESO.

6.- SOBRE CANYES I PETES:

Programa de prevenció sobre el consum d’alcohol i cànnabis integrat en el Pla Tutorial del 3r curs d’ESO.

7.- PARLEM-NE, NO ET TALLIS:

Programa de prevenció de les relacions sexuals no protegides a 4t curs d’ESO.

Aquests programes són portats a terme, a l’aula,  pels tutors/es dels diferents cursos. Es desenvolupen amb l’assessorament d’experts de diferents entitats i institucions, i estan avalats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Amb aquests mateixos assessoraments i/o amb participació externa també tenim:

 
  • Al cicle Inicial: “SuperDents” + Titelles “Dents netes, sí!” + Visita a l’escola d’un dentista.
  • XERRADES : A càrrec de les infermeres de l’Equip de Salut Comunitària  sobre «Els esmorzars» i «Els hàbits d’higiene personal» al cicle superior de primària. A Secundària, i en el curs de tercer, intervenció amb les famílies sobre el consum de substàncies addictives.
  • VISITA A LA TARDA JOVE (3r d’ESO): La Tarda Jove (CAP Drassanes) és un servei per a joves menors de 25 anys que proporciona orientació i assessorament sobre sexualitat, mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, etc.
  • TALLER: Els paranys de l’amor. (4t d’ESO) Taller dedicat a la prevenció de relacions abusives (TPRA) on es treballa proactivament per promoure el desenvolupament de valors, actituds i models relacionals que facilitin assolir la construcció de relacions igualitàries entre noies i nois que contribueixin a erradicar la incidència de les violències envers les dones, en establir unes relacions afectives satisfactòries. (Monitoratge extern)
  • TALLERS D’EDUCACIÓ AFECTIVA I SEXUAL AL CENTRE JOVE ANTICONCEPCIÓ I SALUT (CJAS): Els tallers d’educació afectiva i sexual són un espai educatiu per treballar en grup, de forma dinàmica i participativa, tots aquells elements que intervenen en el creixement i les relacions amb els altres des duna visió global per a la consecució d’un bon grau de salut sexual.
  • DE MARXA FENT ESPORT:  L’objectiu principal d’aquest programa és oferir als joves escolars de 4rt d’ESO, l’oportunitat d’integrar la pràctica esportiva dins el seu temps de lleure com a alternativa d’oci i promoció d’estils de vida saludables. Es pretén donar a conèixer activitats físico-esportives lúdiques i higièniques que no s’acostumen a treballar des del currículum de l’Educació Física escolar tradicional i que poden actuar com a elements de prevenció de conductes de risc, en particular de consum drogues.