8M 2021: Observem les diferències, denunciem la desigualtat!

Treballem el Dia Internacional de les dones amb diverses dinàmiques

En motiu del passat 8 de març, aquests darrers dies l’alumnat ha dut a terme diverses dinàmiques i activitats amb l’objectiu de fer un treball de sensibilització sobre les desigualitats que encara existeixen entre homes i dones, així com també envers la diversitat i la identitat de gènere.

Observem i ens preguntem…

Sota el lema ‘Observem les diferències, denunciem la desigualtat’, l’alumnat s’ha fet diverses preguntes sobre els rols de nens i nenes a l’escola i a casa, així com també sobre el dels adults: com es reparteixen les tasques com a progenitors/es i quines assumeixen homes i dones en l’àmbit domèstic, familiar i envers la cura dels fills i filles.

Amb diversos formats, cada etapa ha dut a terme un treball en forma d’enquesta amb preguntes per als infants i les famílies com ‘quines tasques fas a casa?’, ‘qui et cuida quan estàs malalt/a?’, ‘qui t’ajuda a fer els deures?’ o ‘qui et dutxa o et dutxava quan eres petit/a?’.

L’objectiu és recollir totes les respostes, analitzar-les i extreure’n unes conclusions com a escola que ens permetin visualitzar les diferències existents.

A més, aquest anàlisi de les dades també el farà l’alumnat d’ESO en el marc del treball d’estadística.

Gènere i esport

És el que s’ha preguntat l’alumnat de 6è de primària i 1r d’ESO gràcies a l’Associació Esportiva Ciutat Vella. En motiu del Dia de la Dona, ens han fet una xerrada sobre el paper i la visibilització de les noies en l’àmbit esportiu, així com sobre els estereotips de gènere en l’esport.

En el marc de l’àrea d’educació física, l’alumnat ha pogut treballar la detecció i conscienciació de prejudicis i estereotips que afecten tots els àmbits socials i també a l’esport, un món on sovint les dificultats de gènere tenen un caràcter més marcat.

“Ara soc nen però quan sigui gran vull ser una nena”

Cora(je) és una exposició de la fotoperiodista i comunicadora visual Gavo Caruso que mostra el trànsit a través dels anys i els universos i processos vitals de Cora, una nena de 10 anys.

La pròpia autora va presentar i acompanyar l’alumnat de 5è i 6è de primària al reportatge visual instal·lat al Centre Cívic Pati Llimona, permetent-los conèixer i reflexionar sobre la realitat de la infància trans en un sistema heteronormatiu que fa passos per acceptar la diversitat.