“Projectes a l’ESO”, una assignatura transversal i basada en el treball cooperatiu

Sorry, this entry is only available in Catalan.

‘La vida a l’espai’, la gravació de curtmetratges i la cursa d’orientació són els projectes d’aquest curs

Què és l’àrea de projectes?

Amb el treball per projectes l’objectiu és aconseguir un procés d’aprenentatge el més significatiu i autònom possible a l’ESO. Per això és una assignatura transversal desenvolupada des del propi alumnat i basada en el treball cooperatiu.

Aquests projectes tenen en comú que són interdisciplinars, confluint el treball de diferents àrees, i interclasses, barrejant l’alumnat de 1r i 2n ESO. Durant la mateixa franja horària intervenen quatre professors de diferents matèries i el currículum s’organitza a partir d’un tema o proposta d’interès comú que va canviant cada trimestre.

Els nois i noies elaboren preguntes o fan hipòtesis, prenen decisions i es reparteixen les tasques. També han de cercar, seleccionar i interpretar informació a través de fonts diverses.

Aquesta metodologia fa protagonista l’alumnat en la construcció del propi coneixement perquè focalitza el desig de saber coses noves, la formulació de preguntes, la reflexió sobre el propi saber i la recerca de nous coneixements. Aquesta forma de treballar promou la comunicació, el diàleg i la discussió en petit i gran grup per construir coneixements de forma compartida.

A final de curs, s’organitza “La Mostra d’Aprenentatges“, on l’alumnat exposa diversos treballs que han realitzat durant el curs a través de ponències, tallers pràctics i actuacions.

Els projectes d’aquest curs

Durant el primer trimestre, l’alumnat va treballar “la vida a l’espai”, buscant informació i elaborant presentacions sobre diferents temes per la resta de companys/es.

Aquest segon trimestre l’han dedicat a la preparació, gravació, edició i difusió de curtmetratges. A partir d’una idea, l’alumnat, en petits grups, s’encarreguen d’elaborar el guió del seu projecte audiovisual, gravar-lo i convertir-lo en un curtmetratge. A final de curs se’n farà un concurs i una projecció on també es convida l’alumnat de primària.

Per al tercer trimestre, l’alumnat ja ha començat a preparar una cursa d’orientació, coneixent primer tots els elements que seran necessaris.