Les colònies: una experiència única al llarg de l’escolarització

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en inglés estadounidense.

L’alumnat de primària recupera les colònies a principi de curs potenciant la descoberta, el creixement i la pertinença al grup

Aquest curs, hem pogut reprendre les colònies de primària al mes d’octubre, després d’un any d’interrupció per la pandèmia en què les vam haver de traslladar al mes de maig a causa de les mesures sanitàries.

Un mes després de començar el curs escolar, l’alumnat de primària va marxar de colònies, separats per cicles i respectant els grups bombolla, a diferents indrets de la geografia catalana, on ens van acollir amb els braços ben oberts!

Astronautes i Coales, l’alumnat de cicle inicial, va anar a La Farga del Montseny, on van fer activitats d’hort i de granja en un espai idílic, envoltats de natura. Suricates i Espies, de cicle mitjà, van viatjar fins a Cal Ferrer, al Pla de l’Estany, tot fent també un viatge al Neolític per treballar amb el sílex i els pigments per comprendre perfectament com treballaven els nostres avantpassats. Les classes de cicle superior, Manga i Kilauea, van anar cap el sud, a la vora del Delta de l’Ebre, on van aprendre un munt de coses sobre els arrossars, i a més, van gaudir de diferents esports d’aventura.

Per la nostra escola, la realització de les colònies a principis del curs escolar, és un valor afegit que dóna sentit al per què fem les convivències

Aquests tres dies en què l’alumnat se separa de la família i pot conviure amb els seus iguals, companys i companyes i amics i amigues, sota l’atenta mirada i protecció del professorat, són un aprenentatge clau pels infants, a més d’una font d’experiències i records que els acompanyaran per sempre més.

A les colònies, l’infant ha d’aplicar l’autonomia i l’autogestió en un ambient diferent, fora de l’escola i de casa, per ocupar-se de les seves coses, la seva roba, els estris d’higiene personal, el calçat…

Descobreixen noves relacions, estableixen vincles molt forts amb companys/es i professorat, s’ajuden, col·laboren, i riuen i es diverteixen jugant en plena natura, lluny del trànsit i el ciment de Barcelona. 

Guanyen seguretat i tornen a casa sentint-se persones més capacitades, amb major autoestima i confiança, després d’haver superat els lògics nervis o angoixes pel fet de separar-se dels seus adults durant tres dies. Aquestes emocions no s’han d’esquivar, són naturals, i s’han de poder afrontar sense por.

Les colònies són una oportunitat de creixement personal i grupal, de pertinença al grup-classe, de trobada amb un mateix i de descoberta de l’altre. Són una experiència única al llarg de l’escolarització dels infants, que els aporta unes vivències que no podem reproduir amb la mateixa intensitat dins l’aula en el dia a dia escolar.

Per aquests motius, les colònies són un pilar fonamental en el projecte educatiu de l’escola Sant Felip Neri i ja tenim ganes de tornar-hi el curs vinent!