“Més enllà del binarisme”

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en inglés estadounidense.

Les jornades de setembre finalitzen amb un claustre obert sobre la diversitat

L’educació és, inevitablement, una constant i continua reflexió però també acció i compromís.

Entre d’altres, l’equip de Sant Felip Neri seguim aprofundint en la diversitat afectivo-sexual i la diversitat familiar. Per això, aquest setembre, durant les jornades de mestres que fem abans d’iniciar el curs amb l’alumnat, tot el personal de l’escola vam participar d’un claustre obert dedicat a la diversitat i en què també van participar-hi representants del Consorci d’Educació de Barcelona.

Acollits per l’Espai Jove del Palau Alòs, vam poder gaudir d’una trobada de formació molt interessant en què Teo Valls, Vicent Borràs, Esther Pérez i Paul Mcyntire ens van parlar de feminismes, de gènere i  construcció social, de transexualitat i de la necessitat de treballar per contribuir a un canvi social on puguin emergir lliurement totes les potencialitats de les persones.

La xerrada va començar amb la intervenció de Vicent Borràs, vicepresident de l’Associació de Famílies LGTBI, qui va exposar-nos novament el projecte d’Escoles Rainbow centrant-se en les seves dues potes: el “quotidianitzar” i “nodrir”. Fer ús de paraules com ‘gai’, ‘lesbiana’ o ‘transexual’ “perquè és l’única manera que l’alumnat les pugui utilitzar després amb naturalitat” per, a continuació, omplir de continguts tot allò que hem estat fent servir de manera quotidiana.

A continuació, el testimoni de l’Esther Pérez i el Paul Mcyntire ens va permetre conèixer la seva vivència i la seva visió sobre la diversitat i la societat, conduint-nos a reflexionar sobre el model hegemònic de masculinitat, de com aquest afecta també els infants i joves i del paper fonamental de l’escola i de l’educació.

Finalment, Teo Valls, terapeuta gestalt i especialista en l’acompanyament de persones LGTBI, va interperlar-nos com a persones i com a professionals de l’àmbit educatiu amb un llenguatge directe i entenedor, segons ell el mateix que utilitza per dirigir-se als joves en els tallers que organitza. Valls va parlar-nos de diversitat i de diferència, de seguretat i de violència, de com ens relacionem i de com categoritzem, acceptem, invisibilitzem o rebutgem a partir d’unes estructures socials que tenim interioritzades. “Sóc jo que he de transformar el meu cos per aconseguir l’acceptació o és la societat la que ha d’ampliar la seva mirada respecte la diversitat?”

Una vegada més, ens trobem davant un gran repte que, en aquest cas, ens porta a qüestionar el model hegemònic de masculinitat a la nostra societat amb l’objectiu de trencar amb els estereotips dominants per donar pas a una nova mirada que permeti al nostra alumnat ser qui és sentint-se còmodes, reconeguts i legitimats però també fent-los conscients de les desigualtats treballant per una societat més oberta i inclusiva.