“NaturArt”, un projecte artístic connectat amb la natura

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en catalán.

L’alumnat de primària dedica el projecte d’art d’aquest curs al moviment ‘land-art’

El Land-art és un concepte que recull pràctiques artístiques, sovint efímeres, que tenen com a eix principal la reflexió sobre l’espai natural, el paisatge i les conseqüències de la vida moderna. 

Aquesta ha estat la temàtica del NaturArt, el projecte d’art de primària d’aquesta primera part del curs. Al llarg d’aquests mesos, l’alumnat ha treballat el NaturArt de forma transversal i de la mà d’artistes de Land-art com Ana Mendieta, Andy Goldsworthy, Robert Smithson, Fina Miralles, Christo i Jeanne Claude. 

Tot va començar el passat setembre, quan els diversos cursos de primària van visitar l’exposició del CaixaFòrum “Teamlab. Art, tecnologia i natura”. Allà ja hi van descobrir la llum i el color en la natura i van quedar impressionats per les formes i els volums creats amb allò que l’espai natural ens dóna.

De seguida van començar a treballar en la creació de l’obra “El pati de llums”, una instal·lació efímera van elaborar entre tot l’alumnat i va il·luminar el terra del terrat de colors i de formes gràcies a la llum del sol.

Ben entrat el curs, es van posar a fer mandales i cortines. Ho van fer cosint, tallant, pintant, enfilant i trenant tota mena de materials del bosc i de la plaça: branquillons, fulles, fruits de tardor…

Entre d’altres, han fet germinar llavors, han dissenyat siluetes arrelades al terra i han construït nius. Han jugat amb espirals, cercles i camins. També han construït atrapasomnis i jardins zens, creant estructures que, poc a poc, tornen al seu lloc o se les endú l’aigua o el vent.

A través del Land-Art, l’alumnat ha aplicat tot de tècniques inspirades en aquest moviment artístic, ha descobert materials i ha jugat i xalat encara més. Però, sobretot, totes i tots ens hem adonat que cal defensar i cuidar amb força la natura.

Ara els queda fer l’última instal·lació efímera, l’última obra artística, fer la cloenda del projecte. La idea és embolicar i ‘abrigar’ els arbres de la plaça… Esperem poder-ne veure el resultat ben aviat!