‘Navegar en un oceà d’incertesa amb arxipèlags de certeses’

By 21/12/2020Escola

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en catalán.

Fer de mestra en temps de pandèmia

“Cal aprendre a navegar en un oceà d’incertesa amb arxipèlags de certeses” – Morin

Al setembre, un nou curs començava amb la convicció que seria ben diferent d’anys anteriors. Hi havia incerteses, pors i sabíem que enyoraríem les abraçades, les encaixades de mans, l’escalf entre les etapes i el compartir espais i experiències.

Alhora, també teníem certeses per fer front a aquesta situació. Teníem ganes de recuperar el temps que el virus ens va prendre, volíem retrobar-nos amb els infants i joves i necessitàvem continuar treballant en totes les iniciatives que s’havien engegat en cursos passats sense renunciar al nostre projecte d’escola. També ens acompanyava la seguretat  que calia viure aquest moment singular com una oportunitat, adaptant-nos a les limitacions, però sense aturar-nos i seguir avançant. 

Amb els mesos hem anat reconvertint les pors en reptes amb l’objectiu que el desconegut i els canvis constants no ens paralitzéssin, sinó ben al contrari, ens activésssin la creativitat a l’hora d’interpretar les emocions, d’ingeniar noves activitats, ajustar projectes, dinàmiques, horaris o trobar alternatives a les festes.

I un cop arribades al final del trimestre, ens adonem que nosaltres anem superant aquests reptes, però que l’alumnat, altra vegada, ens ha passat per davant amb la seva capacitat de resiliència. Es va adaptar al nou funcionament de l’escola ràpidament, i amb la il·lusió de retrobar-se amb el grup i tornar a viure presencialment la vida a l’escola. I això ens omple de força i esperança contínuament. El caliu que es genera al dia a dia entre les parets és imbescanviable, veient-nos, emocionant-nos i aprenent conjuntament.

La força i adaptabilitat de l’alumnat ens ha permès seguir-los acompanyant en el seu procés. Sense cap dubte, la seva empenta i la col·laboració de tota la comunitat educativa ens reforcen l’esperança que un futur millor és possible… i arribarà.

 

Marga Florensa i Èlia Sans

Professora d’ESO i mestra de primària