Participem al festival ‘Barcelona Pensa’ en el Dia Mundial de la Filosofia

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en catalán.

L’alumnat de primària i ESO participa en debats filosòfics al voltant del concepte “normal”

La setmana del 15 al 19 de novembre, la Facultat de Filosofia de la UB va organitzar el VIII Festival Barcelona Pensa, juntament amb altres col·laboradors com el Grup IREF, entitat impulsora de les Filoescoles, amb l’objectiu de commemorar el Dia Mundial de la Filosofia.

Alumnes representants de 3r a 6è de primària i de 1r a 4t d’ESO van participar, per primera vegada, en els debats organitzats per a ‘Filoescoles’ i ‘Filoinstis’ (com és el cas de Sant Felip Neri) el passat dijous 18 de Novembre.

Dies abans, l’alumnat va visionar i treballar a l’aula el curt “Normal” d’Isabel Coixet, a partir del qual es van generar discussions sobre diverses idees i qüestions, segons l’edat. L’alumnat de cicle mitjà de primària intentava respondre si “‘és normal’ i ‘m’agrada’ és el mateix?” i a 3r i 4t d’ESO es preguntaven si “la diferència ens hauria de generar curiositat?”. I mentre les classes de 5è i 6è posaven en dubte que “si no existeix la ‘normalitat’, llavors tot allò que és estrany esdevé normal?”, l’alumnat de primer cicle d’ESO es feien la pregunta “Per què els termes “Ser Normal” o “No ser normal “ estan tan presents en la nostra societat?”.

Amb aquestes preguntes com a punt de partida, representants de cada cicle de diferents escoles de la ciutat es van trobar durant una hora per tal de debatre al voltant d’aquestes i d’altres qüestions, amb l’ajuda d’una facilitadora del diàleg.

Les trobades van fer-se per videoconferència i, encara que als més joves els va fer vergonya veure’s a la pantalla amb altres nois i noies, tothom va valorar molt positivament l’experiència, tot desitjant que el proper debat pugui ser presencial. Així ho van transmetre als seus companys i companyes dies després quan els van explicar com havia estat l’experiència i quines idees havien sorgit en els debats.

Isabel Coixet aborda, des de l’estètica de videoclip, una reflexió sobre el que és o el que no és «normal».