L’hort: una gran font d’aprenentatge enmig de la ciutat!

“Aquell enciam que hem plantat, regat i vist créixer, ben segur que estarà boníssim!”

Viure a Barcelona, en un barri com el Gòtic, amb un gran densitat de població, fa que realment sigui una utopia trobar espais verds i oberts. Fa anys que a l’escola vam voler donar un nou ús al terrat de l’edifici de la Plaça, un lloc d’esbarjo per a l’esbarjo de l’alumnat, on es pot esmorzar, córrer i jugar a l’aire lliure, però també un racó de l’escola on aprofitar per tenir-hi un hort urbà.

Des de l’equip de mestres del Parvulari sempre hem apostat per oferir un aprenentatge significatiu i vivencial a tot el nostre alumnat, des dels més petits fins els més grans de l’etapa.

L’hort escolar ens ha permès fer-ho en un entorn diferent a l’aula, prioritzant els procediments per davant dels continguts, és a dir, donar importància, veure i participar de tot el procés que ens ofereix l’agricultura, des d’un punt de vista urbà

Entre totes, cuidem l’hort fent grups i repartint diferents càrrecs entre l’alumnat. Descobrim l’origen dels aliments passant per tot el procés de creixement: des de les llavors a la planta i a l’obtenció del fruit, regant i tenint cura de la terra, descobrint, tastant i experimentant nous sabors i textures. Aprenent també a valorar el temps d’espera i la paciència necessària per obtenir ‘una bona collita’, molt important en la societat de la immediatesa i de consu constant en què vivim

El cultiu de les hortalisses ens permet treballar amb l’hort tot el curs i fer una observació directa segons les estacions de l’any, afavorint un esperit investigador i científic entre els més petits.El projecte d’hort escolar, a més, posa èmfasi en una sèrie de valors tan actuals com l’ecologia i el consum sostenible, fomentant actitud de responsabilitat i respecte cap el medi ambient, i treballant la importància de tenir un estil de vida saludable: aquell enciam que hem plantat, regat i vist créixer ben segur que estarà boníssim!