Silenci… i acció! El projecte audiovisual a l’ESO

La creativitat, la comunicació i el treball en equip com a suport de l’aprenentatge

En els darrers anys, l’evolució de les tecnologies de la informació i l’atracció i ràpida adquisició d’aquestes per part dels joves, ha fet incorporar per a l’escola, no només noves eines per accedir i afavorir a l’aprenentatge, sinó també l’aprenentatge en si d’aquestes noves eines de comunicació.

Entre d’altres, en aquest marc neix fa més de 10 anys el projecte audiovisual a l’ESO, en el que l’alumnat aprèn i aplica les diferents tècniques i duu a terme una peça de vídeo, en petits grups i que respongui als objectius de diferents àrees d’aprenentatge.

Actualment, la comunicació audiovisual es treballa des de tres projectes diferents:

A 1r, l’alumnat realitza un curtmetratge de fins a 3 minuts amb la condició que han d’incloure un truc cinematogràfic com els que utilitzava George Méliès. A més, les peces es presenten al concurs ‘Participa Méliès’, juntament amb altres alumnes de les escoles de Catalunya.

A 2n d’ESO la demanda és que l’alumnat expliqui una història breu. Es tracta de saber transmetre el seu missatge a través del llenguatge audiovisual i seguir totes les passes i eines per construir un curtmetratge. Els treballs es presenten a diferents premis que s’entreguen en una autèntica Gala dels Òscars presentada per l’alumnat més gran de l’escola.

Finalment, a 3r d’ESO es convida l’alumnat a realitzar un anunci publicitari amb una mirada positiva cap a la diversitat de gènere, en el marc del projecte ‘Reimagina’t – vídeos lliures de sexisme‘, que organitza l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació i que precisament aquest curs ha entregat una menció a un dels treballs presentats per l’alumnat de l’escola.

A més a més, fa dos anys, en el marc de la celebració del 60à aniversari de l’escola, l’alumnat de 4t d’ESO, amb la col·laboració de l’agència de comunicació Cordegat, va desenvolupar un projecte per elaborar un documental que recollia l’essència i la memòria de l’Escola Sant Felip Neri: